Registracija: Internetu
Grįžti atgal

Griežimas dantimis – kodėl jis gali būti pavojingas?

Intensyvus šiuolaikinis ritmas kasdien į mūsų gyvenimą įneša bent truputį streso, net jei to ir nepastebime. Lygiai taip pat galime nepastebėti, kaip mūsų kūnas su šiuo stresu bando kovoti. Neretai vienas iš būdų sumažinti įtampą – nevalingai pasireiškiantis naktinis dantų griežimas, kitaip vadinamas bruksizmu. Ar reikėtų dėl jo susirūpinti?

Bruksizmas – tai nevalingas dantų sukandimas ar griežimas, dažniausiai vykstantis miego metu. Atlikti tyrimai rodo, kad kažkuriuo gyvenimo periodu naktį dantimis griežia iki 85 proc. suaugusių žmonių, o nuo bruksizmo sukeltų pasekmių kenčia kas trečias pilnametis. Bruksizmas neretai pasireškia ir mažamečiams, ypač dygstant pirmiesiems dantims arba apie 5–7 metus, kuomet dygsta nuolatiniai dantys. Įprastai, šio amžiaus vaikų bruksizmas praeina savaime. Sunerimti vertėtų, jei vaikas vis dar griežia dantimis vyresniame amžiuje.
 
Apie nemalonius dantų griežimo pokyčius mums praneša pastebimai sutrumpėję ir pajautrėję dantys, nudilęs dantų emalis. Dėl bruksizmo ilgainiui įskyla ir visai nutrupa natūralūs dantys ar plombos, nudyla, įskyla ar net lūžta dantų protezai. Taip pat nuo bruksizmo kenčiantis žmogus gali jausti įsitempusius veido ir žandikaulio raumenis, šių sričių skausmus.

Tačiau kartais bruksizmas gali būti ir kitų, su burnos ertme nesusijusių skausmų priežastimi. Nesprendžiant šios problemos, pacientus taip pat gali kamuoti galvos ir net nugaros skausmai. Laidente siūlomas paslaugos gydant dantų griežimą (bruksizmą) galite rasti čia.

Atidėliojant gydymą, dantys gali būti negrįžtamai pažeisti ir belieka juos pašalinti.

Nuo griežimo dantimis patikimai saugoja specialios sukandiminės kapos, kurias pacientas turi dėvėti nakties metu. Kapa sutvirtina dantis, tolygiai paskirsto krūvį ir ilgainiui atpratina nuo dantų griežimo. Jos gaminamos individualiai pagal paciento dantų antspaudus, tad diskomforto nesukelia.

Jeigu bruksizmą sukelia netaisyklingas dantų išsidėstymas lanke, kitaip – sąkandis, reikalingas ortodontinis gydymas (breketais arba dantų tiesinimo kapomis).

Susikaupusią įtampą, kuri yra viena pagrindinių bruksizmo priežasčių, gali sumažinti mankšta ar masažas, todėl, esant poreikiui, pacientas nukreipiamas pas kineziterapijos specialistus.

Daugeliu atveju bruksizmo gydymui taikomas kompleksinis gydymas, kurio metu derinami keli gydymo metodai.

Jeigu pastebėjote dantų griežimo pasekmes, nedelskite ir užsukite į kliniką „Laidente“. Čia Jūsų laukia patyrę bruksizmo gydymo specialistai, įvertinsiantys Jūsų dantų būklę ir parinksiantys efektyviausią gydymo planą.

Naujausi įrašai

Dantų griežimas. Kaip jį gydyti?

Remiantis statistiniais duomenimis, net iki 85 proc. suaugusiųjų žmonių susiduria su griežimu dantimis (dar kitaip žinomu kaip bruksizmu) – tai nevalingas įprotis, lemiantis dantų nusidėvėjimą, traumas, raumenų, žandikaulio, veido srities […]

Skaityti...

photo

Kodėl reikalingas dantų šalinimas?

Natūralių žmogaus dantų išsaugojimas – tai vienas pagrindinių gydytojų uždavinių, kuriuos įgyvendinti pavyksta, deja, ne visada. Esant itin giliems pažeidimams, odontologinėms traumoms ar netaisyklingai išaugusiems dantims, atliekamas jų šalinimas be […]

Skaityti...

photo